Hummus
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka | 250 g |
sok z 1 cytryny | |
czosnek | 2 ząbki |
oliwa | 4 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Pasta tahini | 3-4 łyżki |
Pyszne i zdrowe smarowidło do chleba rodem z kuchni arabskiej.
Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano ugotować do miękkości lekko soląc (około 30 minut). Cieciorkę osączyć zachowując wodę z gotowania. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką pastę w razie potrzeby dodając wodę z gotowania. Podawać do chleba. Uwaga: tahini (tahina) to pasta powstała z ziaren sezamu. Można ją kupić w sklepach z azjatycka żywnością.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.