Hummus z miętą i prażonymi migdałami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka z puszki | 400 g |
mięta | pęczek lub doniczka |
oliwa | 1/3 szklanki |
cytryny | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
pasta sezamowa tahini | 4 łyżki |
migdały w słupkach | 100g |
świeży rozmaryn | łyżka igiełek |
papryka słodka w proszku | 1 łyżeczka |
kumin mielony | pół łyżeczki |
papryka ostra w proszku | do smaku |
sól, cukier, pieprz | do smaku |
Marokański hummus jest znakomitym jako dipem na przyjęcia. Można podawać go ze słupkami pokrojonych warzyw, arabskim chlebkiem lub bagietką.
Zioła umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Zioła i czosnek posiekać. (Zostawić kilka listków mięty i igiełek rozmarynu do ozdoby). Wycisnąć sok z cytryn. Odsączyć ciecierzycę z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą. Zmiksować ciecierzycę, posiekaną miętę i rozmaryn, sok z cytryny i pastę tahini, kumin i słodką paprykę na gładką pastę, w razie konieczności dolewając kilka łyżek wody. Doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki. Uprażyć migdały na suchej patelni. Posypać humus migdałami i ziołami tuż przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.