- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka z puszki | 400 g |
mięta | pęczek lub doniczka |
oliwa | 1/3 szklanki |
cytryny | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
pasta sezamowa tahini | 4 łyżki |
migdały w słupkach | 100g |
świeży rozmaryn | łyżka igiełek |
papryka słodka w proszku | 1 łyżeczka |
kumin mielony | pół łyżeczki |
papryka ostra w proszku | do smaku |
sól, cukier, pieprz | do smaku |
Zioła umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Zioła i czosnek posiekać. (Zostawić kilka listków mięty i igiełek rozmarynu do ozdoby). Wycisnąć sok z cytryn. Odsączyć ciecierzycę z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą. Zmiksować ciecierzycę, posiekaną miętę i rozmaryn, sok z cytryny i pastę tahini, kumin i słodką paprykę na gładką pastę, w razie konieczności dolewając kilka łyżek wody. Doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki. Uprażyć migdały na suchej patelni. Posypać humus migdałami i ziołami tuż przed podaniem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...