- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka | 250 g |
sok z 1 cytryny | |
czosnek | 2 ząbki |
oliwa | 4 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Pasta tahini | 3-4 łyżki |
Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano ugotować do miękkości lekko soląc (około 30 minut). Cieciorkę osączyć zachowując wodę z gotowania. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką pastę w razie potrzeby dodając wodę z gotowania. Podawać do chleba. Uwaga: tahini (tahina) to pasta powstała z ziaren sezamu. Można ją kupić w sklepach z azjatycka żywnością.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...