Przygotowujemy prażoną cebulkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1 minuty. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sałatkę z ogórka: ogórek kroimy w półplasterki, dymkę w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z octem winnym i oliwą z oliwek. Przygotowujemy sos aioli: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Smarujemy ją sosem aioli, nakładamy sałatkę z ogórka, polewamy keczupem. Teraz kładziemy gorącą kiełbaskę, na nią musztardę. Na końcu posypujemy prażona cebulką.
Hot dog z Bistro Słony
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
Frankfurterka (delikatna) lub debrecynerka (pikantna) | |
bułka do hot doga | |
biała część dymki | |
ogórek kiszony | 1 |
oliwa, ocet winny | do smaku |
cebula | 1 |
sól i pieprz | do smaku |
musztarda | |
ketchup | |
sos aioli: | |
majonez | 1 łyżka |
czosnek | pół ząbka |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.