Hiszpański omlet z warzywami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 4
ser np.cheddar 50 g
ziemniaki 4 średnie
dymki 2-3
olej rzepakowy ok. 1/4szklanki
sól i pieprz do smaku
ulubione zioła 1/2 łyżeczki
Można użyć innych warzyw niż w przepisie.

Zieminiaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w plasterki. Rzotrzepać jajka w misce. Dodac do jajek starty ser. Rozgrzać olej na dużej patelni. Włozyć ziemniaki i usmażyć, mieszając (ok 5 minut). Dodać cebulę i zeszklić. Ziemniaki z cebulą dodac do miski z jajkami i serem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać troche oleju na patelnię i wlać masę. Gdy omlet zetnie się z jednej strony przewrócić go (pomagając sobie np. duża pokrywką) i dosmażyć.

Podawać natychmiast z sałatką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.