Hiszpański omlet z warzywami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 4 |
ser np.cheddar | 50 g |
ziemniaki | 4 średnie |
dymki | 2-3 |
olej rzepakowy | ok. 1/4szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
ulubione zioła | 1/2 łyżeczki |
Można użyć innych warzyw niż w przepisie.
Zieminiaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w plasterki. Rzotrzepać jajka w misce. Dodac do jajek starty ser. Rozgrzać olej na dużej patelni. Włozyć ziemniaki i usmażyć, mieszając (ok 5 minut). Dodać cebulę i zeszklić. Ziemniaki z cebulą dodac do miski z jajkami i serem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać troche oleju na patelnię i wlać masę. Gdy omlet zetnie się z jednej strony przewrócić go (pomagając sobie np. duża pokrywką) i dosmażyć.
Podawać natychmiast z sałatką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.