Hiszpańska zupa z żółtej papryki
- Czas
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Żółte duże papryki | 6 |
czosnek | 6 ząbków |
duże cebule | 2 |
Dymka lub szczypior | mały pęczek |
Świeże chili | 1 |
pomidory | 6 |
bulion warzywny | 1 litr |
Ser owczy ( z braku sera hiszpańskiego może być bryndza) | 150 g |
śmietana 36 % | 200 ml |
Sól, pieprz, cukier do smaku |
Kremowa konsystencja i pełny smak pieczonych warzyw. Pycha!
Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Położyć na niej papryki, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, chilli i obrany czosnek. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki. Do garnka wrzucić podpieczone warzywa, z sokiem który wypuściły podczas pieczenia, dodać pomidory, wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zmiksować ze śmietanką. W razie konieczności doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać zupę z wiejskim chlebem, posypaną posiekanym szczypiorem i pokruszonym serem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.