Hiszpańska zupa z soczewicy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
szponder | 1 kg |
soczewica | 2 szklanki |
seler pokrojony w kostkę | 0,5 szklanki |
czerwone, dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę | 0,5 szklanki |
posiekana cebula | 0,5 szklanki |
czosnek pokrojony w kostkę | 4 ząbki |
papryczka chilli | 1 |
pokrojona w kostkę czerwona papryka | 0,5 szklanki |
liść laurowy | |
kolendra w ziarnach | 1 łyżeczka |
bulion wołowy | 1,5 l |
oliwa do smażenia | |
sól i pieprz do smaku | |
kolendra świeża | pęczek |
Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić w kostkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, smażyć w garnku na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanej oliwy, aż zrumieni się z każdej strony i odłożyć na ciepły talerz. W tym samym garnku podsmażyć posiekaną cebulę przez około pół minuty. Dodać czosnek i soczewicę. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać seler oraz słodką i ostrą paprykę. Następnie dodać do garnka uprzednio obsmażone mięso, pomidory, zalać bulionem wołowym, a do wszystkiego dorzucić liść laurowy i łyżeczkę roztartej w moździerzu kolendry. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę serwować posypaną świeżą kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.