- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
szponder | 1 kg |
soczewica | 2 szklanki |
seler pokrojony w kostkę | 0,5 szklanki |
czerwone, dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę | 0,5 szklanki |
posiekana cebula | 0,5 szklanki |
czosnek pokrojony w kostkę | 4 ząbki |
papryczka chilli | 1 |
pokrojona w kostkę czerwona papryka | 0,5 szklanki |
liść laurowy | |
kolendra w ziarnach | 1 łyżeczka |
bulion wołowy | 1,5 l |
oliwa do smażenia | |
sól i pieprz do smaku | |
kolendra świeża | pęczek |
Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić w kostkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, smażyć w garnku na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanej oliwy, aż zrumieni się z każdej strony i odłożyć na ciepły talerz. W tym samym garnku podsmażyć posiekaną cebulę przez około pół minuty. Dodać czosnek i soczewicę. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać seler oraz słodką i ostrą paprykę. Następnie dodać do garnka uprzednio obsmażone mięso, pomidory, zalać bulionem wołowym, a do wszystkiego dorzucić liść laurowy i łyżeczkę roztartej w moździerzu kolendry. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę serwować posypaną świeżą kolendrą.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...