Herbatniki domowe
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 300 g |
masło | 200 g |
żółtka z jaj ugotowanych na twardo | 5 |
cukier puder | 5 łyżek |
proszek do pieczenia | 1/4 małej łyżeczki |
Maślane, delikatne herbatniczki lepsze od każdych ze sklepu.
Żółtka rozgnieść i utrzeć z cukrem pudrem i masłem na jednolitą pastę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę maślano-jajeczną i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, np. kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C na złoty kolor (około 15 minut).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.