- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 300 g |
masło | 200 g |
żółtka z jaj ugotowanych na twardo | 5 |
cukier puder | 5 łyżek |
proszek do pieczenia | 1/4 małej łyżeczki |
Żółtka rozgnieść i utrzeć z cukrem pudrem i masłem na jednolitą pastę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę maślano-jajeczną i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, np. kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C na złoty kolor (około 15 minut).
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...