Hamburger a la American Home
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina z lekkim przerostem tłuszczu, np. rostbef, karkówka | 500g |
bulion | 100-150ml |
świeży imbir kawałek | 3 cm |
gorczyca biała | 0,5 łyżeczki |
ziarna kolendry | 0,5 łyżeczki |
pieprz cytrynowy | 1 łyżeczka |
pieprz kajeński | 0,5 łyżeczki |
sól | do smaku |
dobre bułki sezamowe | 4 |
sałata rzymska | 4 liście |
ogórek kiszony | 1 |
czerwona cebula | 1 |
keczup, musztarda, majonez najlepszej jakości | |
patyczki do szaszłyków | 4 |
Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa cztery okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrilować wnętrza bułek. Na płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać.
Przed ugryzieniem pierwszego kęsa, spłaszczyć hamburgera ściskając go oburącz. Uwaga: hamburgera jemy pochyleni nad talerzem, bo majonez z keczupem wypływają z wnętrza bułki :)
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.