Przygotować kuleczki z marcepana: Białko oddzielić od żółtka. Żółtko zachować. Suchy mak zemleć, ugnieść z masą marcepanową, cukrem, mąką i białkiem na plastyczną masę. Dodawać po trochu sok z pomarańczy żeby masa była odpowiednio miękka. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki. Przechowywać je w lodówce.
Przygotować ciasto: Ubić jaja z cukrem, dodać olej, wanilię i sok pomarańczowy. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do płynnych składników, wymieszać i zagnieść dokładnie ciasto, które będzie dawało się wałkować. Jeżeli ciasto będzie za miękkie dodać trochę mąki, jeżeli będzie za twarde, dodać trochę soku pomarańczowego. Podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać szklanką lub wycinarką do ravioli krążki. Resztki ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować i wykroić.
Na środku każdego krążka kłaść małą łyżeczkę powideł. Na powidłach kuleczkę marcepana. Formować trójkątny kształt ciasteczka: unieść brzegi ciasta z trzech stron i zlepić je ze sobą w trzech miejscach. Wymieszać odłożone żółtko z całym jajkiem łyżeczką soku pomarańczowego lub wody. Posmarować pędzlem każde ciastko. Piec 15-20 minut na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Hamantasze, czyli uszy a właściwie kieszenie Hamana, to ciasteczka podawane tradycyjnie na święto Purim, obchodzone przez Żydów w lutym lub marcu, w tym roku 23 i 24 lutego, na pamiątkę uniknięcia zagłady w czasach biblijnych.