Haluszki
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
zieminiaki | 4 duże |
mąka | 1 szklanka |
sól | szczypta |
jajko | 1 |
bryndza | 50 g |
boczek wytopiony na skwarki | 4 plastry |
Ten tatrzański przysmak za nic ma granice, równie popularny jest po polskiej co i po słowackiej stronie.
Zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych otworach. Osączyć, odlać sok, zostawiając skrobię. Wymieszać ziemniaki, skrobię, mąkę, jajko i sól. Ciasto powinno być zwięzłe. Jeśli nie jest – dosypać mąki. Na desce uformować z ciasta wałek. Nad szerokim rondlem z osolonym wrzątkiem odkrawać kawałeczki ciasta i strącać do wody. Gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić. Polać skwarkami i posypać bryndzą (z braku może od biedy być feta).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.