Haluszki

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zieminiaki 4 duże
mąka 1 szklanka
sól szczypta
jajko 1
bryndza 50 g
boczek wytopiony na skwarki 4 plastry
Ten tatrzański przysmak za nic ma granice, równie popularny jest po polskiej co i po słowackiej stronie.

Zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych otworach. Osączyć, odlać sok, zostawiając skrobię. Wymieszać ziemniaki, skrobię, mąkę, jajko i sól. Ciasto powinno być zwięzłe. Jeśli nie jest – dosypać mąki. Na desce uformować z ciasta wałek. Nad szerokim rondlem z osolonym wrzątkiem odkrawać kawałeczki ciasta i strącać do wody. Gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić. Polać skwarkami i posypać bryndzą (z braku może od biedy być feta). 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.