- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
zieminiaki | 4 duże |
mąka | 1 szklanka |
sól | szczypta |
jajko | 1 |
bryndza | 50 g |
boczek wytopiony na skwarki | 4 plastry |
Zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych otworach. Osączyć, odlać sok, zostawiając skrobię. Wymieszać ziemniaki, skrobię, mąkę, jajko i sól. Ciasto powinno być zwięzłe. Jeśli nie jest – dosypać mąki. Na desce uformować z ciasta wałek. Nad szerokim rondlem z osolonym wrzątkiem odkrawać kawałeczki ciasta i strącać do wody. Gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić. Polać skwarkami i posypać bryndzą (z braku może od biedy być feta).
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...