Gulasz z wołowiny, dyni i cieciorki

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wołowina 900 gram
dynia 500 gram
cieciorka 1 puszka
passata pomidorowa 500 ml
woda 500 ml
miód 1 łyżka
cebula 2
oliwa
mielony kumin rzymski 2 łyżeczki
mielona kolendra 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Pyszny, pożywny i rozgrzewający gulasz. Doskonale smakuje z chlebkiem pita albo ryżem.

Dynię upiec w piekarniku. Wołowinę posiekać na kawałki. Oliwę zmieszać z przyprawami. Nasmarować mięso powstałą marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozgrzać oliwę w rondlu i partiami podsmażyć mięso. Przełożyć je do osobnego naczynia a na pozostałej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Następnie ponownie włożyć do garnka mięso, dodać wodę, passtę, miód i gotować około 3 godzin. Na końcu dodać upieczoną, pokrojoną na kawałki dynię i cieciorkę. Ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.