Gulasz z wołowiny, dyni i cieciorki
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina | 900 gram |
dynia | 500 gram |
cieciorka | 1 puszka |
passata pomidorowa | 500 ml |
woda | 500 ml |
miód | 1 łyżka |
cebula | 2 |
oliwa | |
mielony kumin rzymski | 2 łyżeczki |
mielona kolendra | 1 łyżeczka |
kurkuma | 1 łyżeczka |
cynamon | 1 łyżeczka |
słodka papryka w proszku | 2 łyżeczki |
czosnek | 2 ząbki |
Pyszny, pożywny i rozgrzewający gulasz. Doskonale smakuje z chlebkiem pita albo ryżem.
Dynię upiec w piekarniku. Wołowinę posiekać na kawałki. Oliwę zmieszać z przyprawami. Nasmarować mięso powstałą marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozgrzać oliwę w rondlu i partiami podsmażyć mięso. Przełożyć je do osobnego naczynia a na pozostałej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Następnie ponownie włożyć do garnka mięso, dodać wodę, passtę, miód i gotować około 3 godzin. Na końcu dodać upieczoną, pokrojoną na kawałki dynię i cieciorkę. Ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.