Namoczyć fasolę na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (ok 60 minut). W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek i chili. Pory pokroić w plasterki, papryki w kostkę. Pokroić mięso w kostkę. Roztopić smalec w garnku o drugim dnie. Włożyć cebulę, czosnek, chili i mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron aż mięso się zrumieni. Dodać pory, mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Wlać do garnka 1 litr wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Dodać kawałki papryki, pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę i kiełbasę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Przykryć i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Gulasz wołowy z fasolą
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
duża cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
chili | 2 |
pory | 2 |
wołowina | 450 g |
smalec | 100 g |
zielona papryka | 1 |
czerwona papryka | 1 |
drobna fasolka | 800 g |
mielona papryka | 2 łyżeczki |
przecier pomidorowy | 2 szklanki |
tymianek | 1 łyżka |
ziemniaki | 350 g |
ostra kiełbasa | 225 g |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.