Namoczyć fasolę na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (ok 60 minut). W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek i chili. Pory pokroić w plasterki, papryki w kostkę. Pokroić mięso w kostkę. Roztopić smalec w garnku o drugim dnie. Włożyć cebulę, czosnek, chili i mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron aż mięso się zrumieni. Dodać pory, mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Wlać do garnka 1 litr wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Dodać kawałki papryki, pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę i kiełbasę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Przykryć i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
duża cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
chili | 2 |
pory | 2 |
wołowina | 450 g |
smalec | 100 g |
zielona papryka | 1 |
czerwona papryka | 1 |
drobna fasolka | 800 g |
mielona papryka | 2 łyżeczki |
przecier pomidorowy | 2 szklanki |
tymianek | 1 łyżka |
ziemniaki | 350 g |
ostra kiełbasa | 225 g |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...