Mięso pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Obrać i pokroić w duża kostkę ziemniaki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę, kminek i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać 600 ml wody i gotować po d przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok 60 minut). Pomidory obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać paprykę i pomidory do garnka. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać świeżą pietruszką. Podawać z pieczywem.
Gulasz węgierski
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
łopatka wieprzowa bez kości | 700 g |
cebule | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
ziemniaki | 300 g |
olej | 3 łyżki |
mielona papryka | 1 łyżka |
kminek | szczypta |
czerwona papryka | 2 |
pomidory | 300 g |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.