Gulasz królów

  • Czas 2 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
smalec 3 łyżki
czosnek 6 ząbków
słodka papryka w proszku 6 łyżek
ostra paprykia proszku 3 łyżki
cebule 2
pomidory 4
upieczone papryki 3
ziemniaki 4
kminek
sól

Schab pokroić w kostkę. Marynować w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 roztartych ząbkach czosnku, odrobinie soli i kminku przez cała noc.

Ugotować wywar i mięsny i warzywny. Paprykę upiec i obrać ze skórki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki smalcu, przesmażyć na nim słodką paprykę, a następnie wrzucić dwie duże cebule pokrojone w paski. Dodać mięso, lekko obsmażyć. Kiedy mięso zaczynie lekko puszczać sok, zasypać je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.

Podlać mocnymi wywarami i gotować. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodać zacierki, które należy zagnieść z całego jajka i mąki.

Wywar mięsny:

gicz cielęca

nóżka wieprzowa

Wywar warzywny:

cebula

2 marchewki

pól selera

1l wody

Zacierki:

jajko

mąka

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.