Schab pokroić w kostkę. Marynować w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 roztartych ząbkach czosnku, odrobinie soli i kminku przez cała noc.
Ugotować wywar i mięsny i warzywny. Paprykę upiec i obrać ze skórki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki smalcu, przesmażyć na nim słodką paprykę, a następnie wrzucić dwie duże cebule pokrojone w paski. Dodać mięso, lekko obsmażyć. Kiedy mięso zaczynie lekko puszczać sok, zasypać je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.
Podlać mocnymi wywarami i gotować. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodać zacierki, które należy zagnieść z całego jajka i mąki.
Wywar mięsny:
gicz cielęca
nóżka wieprzowa
Wywar warzywny:
cebula
2 marchewki
pól selera
1l wody
Zacierki:
jajko
mąka