GRZYBY W ŚMIETANIE-pychota

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
grzyby gąskikurki lub inne 80 dag
cebula 2 sztuki
smalec 3 łyżki
śmietana 1 niepełna szklanka
twarde pomidory 3 małe sztuki
mąka 1 łyżka
nać pietruszkiposiekana 1 szt
sólpieprz według uznania

Grzyby oczyścić,umyć najlepiej w solance,opłukać dokładnie i osuszyć.

Następnie pokroić w cienkie paski i wrzucić na patelnię,na rozgrzany uprzednio smalec.

Cebulę obrać,drobno posiekać,wrzucić na patelnię z grzybami i smażyć razem około kwadransa,mieszając od czasu do czasu.

Po upływie 15 minut dodac mąkę wymieszaną ze śmietaną i delikatnie podgrzewać,nie dopuszczając do zagotowania.

Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w grubą kostkę,wrzucić na patelnię z grzybami i wszystko razem jeszcze chwilę dusić,a na koniec podprawić do smaku solą i pieprzem.

Danie podawać na gorąco posypane z natką pietruszki.

 

ZACZĄŁ SIĘ SEZON NA GRZYBY.KOCHANI DO LASU.....

ZBIERAJMY GRZYBY,ZIMA DŁUGA.....

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.