Pomidory obrać, pokroić w kostkę, (te z puszki osączyć na sicie). Czosnek obrać pokroić w drobne kawałki. Pomidory wymieszać z czosnkiem i bazylią. Doprawić oliwą, solą, pieprzem i cukrem. Kromki bagietki opiec. Na wierzchu ułożyć pomidory. Jeśli chcemy podawać na ciepło, wstawić na chwilę do piekarnika włączonego na grill. Udekorować listkami świeżej bazylii. Uwaga: zamiast suszonej bazylii, do pomidorów można dodać posiekane listki świeżej bazylii.
Grzanki z pomidorami i czosnkiem
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
bagietka | 9 kromek |
pomidory | 3 |
czosnek | 3 ząbki |
oliwa |
bazylia | pół łyżeczki |
sól i pieprz | do smaku |
cukier | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.