Grzanki z polenty

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana 200g
masło 2 łyżki
masło klarowane do smażenia lub olej
Cheddar 50g
mozzarella 8 plasterków
zioła prowansalskie 1łyżeczka
sól i pieprz
Danie bezglutenowe. Chrupiące grzanki z kaszy kukurydzianej są znakomite na przekąskę lub podane z sałatą na danie główne.

Zagotować litr wody z łyżeczka soli. Wsypać wąskim strumieniem kaszę, energicznie mieszając rózgą. Gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając lub ugotować na parze (patrz: rady – gotowanie kaszy kukurydzianej). Posmarować masłem małą keksówkę lub jakiekolwiek naczynie o podobnym kształcie. Zetrzeć cheddar. Zdjąć ugotowaną polentę z ognia, wmieszać cheddar i resztę masła. Przykryć kaszę folią i odstawić do wystygnięcia. Zimną kaszę wyjąć z blaszki, odwracając ja do góry dnem. Pokroić na 16 „tostów”. Rozgrzać klarowane masło na patelni. Gdy będzie gorące wkładać plastry polenty i smażyć z jednej strony. Wyjąć. Układać usmażoną stroną do góry. Na 8 plastrów położyć plasterki mozarelli, posypać ziołami. Przykryć pozostałymi plastrami polenty, lekko dociskając. Smażyć „kanapki” na złoty kolor. Podawać natychmiast. Uwaga: do tego dania potrzebna jest zwykła kasza kukurydziana, z kaszki błyskawicznej dla dzieci się nie uda.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.