- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 200g |
masło | 2 łyżki |
masło klarowane do smażenia lub olej | |
Cheddar | 50g |
mozzarella | 8 plasterków |
zioła prowansalskie | 1łyżeczka |
sól i pieprz | |
Zagotować litr wody z łyżeczka soli. Wsypać wąskim strumieniem kaszę, energicznie mieszając rózgą. Gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając lub ugotować na parze (patrz: rady – gotowanie kaszy kukurydzianej). Posmarować masłem małą keksówkę lub jakiekolwiek naczynie o podobnym kształcie. Zetrzeć cheddar. Zdjąć ugotowaną polentę z ognia, wmieszać cheddar i resztę masła. Przykryć kaszę folią i odstawić do wystygnięcia. Zimną kaszę wyjąć z blaszki, odwracając ja do góry dnem. Pokroić na 16 „tostów”. Rozgrzać klarowane masło na patelni. Gdy będzie gorące wkładać plastry polenty i smażyć z jednej strony. Wyjąć. Układać usmażoną stroną do góry. Na 8 plastrów położyć plasterki mozarelli, posypać ziołami. Przykryć pozostałymi plastrami polenty, lekko dociskając. Smażyć „kanapki” na złoty kolor. Podawać natychmiast. Uwaga: do tego dania potrzebna jest zwykła kasza kukurydziana, z kaszki błyskawicznej dla dzieci się nie uda.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...