Grzanki z pieczonym łososiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bułka paryska | 1 |
filet z surowego łososia bez skóry | 400 g |
świeże, zielone ogórki | 2 |
czerwone cebule | 2 |
pieprz czarny grubo zmielony | |
oliwa | |
cytryny | 2 |
sól do smaku |
Wyborna i mega prosta wersja podania ciepłego łososia. Nie ma takich, którzy by oparli się ciepłym grzankom z tą pyszną rybą. Ważne żeby nie piec jej za długo, bo będzie sucha!
Łososia umyć, skropić sokiem z cytryny oprószyć pieprzem i upiec w piekarniku (ok 10 minut w temperaturze 200 C). Bułkę pokroić w ukośne plastry, delikatnie skropić oliwą i podpiec w piekarniku (ok 5 minut). Delikatnie oddzielić płatki upieczonego łososia. Na kromkach bułki układać rybę, plasterki ogórka, plasterki cytryn i cieniutkie krążki czerwonej cebuli, posolić do smaku i podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.