Grzanki z pieczonym łososiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bułka paryska 1
filet z surowego łososia bez skóry 400 g
świeże, zielone ogórki 2
czerwone cebule 2
pieprz czarny grubo zmielony
oliwa
cytryny 2
sól do smaku
Wyborna i mega prosta wersja podania ciepłego łososia. Nie ma takich, którzy by oparli się ciepłym grzankom z tą pyszną rybą. Ważne żeby nie piec jej za długo, bo będzie sucha!

Łososia umyć, skropić sokiem z cytryny oprószyć pieprzem i upiec w piekarniku (ok 10 minut w temperaturze 200 C). Bułkę pokroić w ukośne plastry, delikatnie skropić oliwą i podpiec w piekarniku (ok 5 minut). Delikatnie oddzielić płatki upieczonego łososia. Na kromkach bułki układać rybę, plasterki ogórka, plasterki cytryn i cieniutkie krążki czerwonej cebuli, posolić do smaku i podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.