Grzanka z camembertem i gruszką
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciemne bułki | 2 |
ser camembert | 1 krążek |
gruszki | 1 duża |
olej | do smarowania |
konfitura żurawinowa lub borówki do mięsa | 2 łyżki |
Znakomity pomysł na pyszną kolację.
Bułki przekroić. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować cieniutko olejem. Położyć spodnie części bułeki na blasze przekrojeniem do dołu. Podpiec 3-5 minut w temperaturze 200 C (grzanie od góry). Wyjąć blachę, odwrócić bułki. Na każdym spodzie ułożyć plastry sera i gruszki. Obok położyć wierzchy bułek. Zapiec ok 5 minut, tak aby ser się rozpuścił. Wyjąć z piekarnika. Na gruszki wyłożyć żurawiny lub borówki. Przykryć wierzchami i natychmiast podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.