Gruszki w sosie waniliowym

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gruszki świeże lub z syropu 4
Sos:
zółtko 1
jajko 1
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 6 łyżek
goździki 4
mleko 1/2 szklanki
miąższ z 1 laski wanilii
cukier puder 1 łyżka
świeże owoce jagodowe 100 g
twaróg mielony, sernikowy 100 g

Świeże gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 1,5 litra wody z goździkami i 3 łyżkami cukru i partiami gotować gruszki do miękkości. Gruszki z kompotu lub syropu osączyć. Wyskrobać miąższ z wanilii. Utrzeć żółtko, jajko, cukier i wanilię. Zagotować mleko z wodą z gotowania gruszek lub kompotem (1,5 litra). Dolewać do masy jajecznej wrzący płyn, cały czas miksując. Ustawić naczynie na parze i nadal ubijać aż krem stanie się gęsty jak śmietana. Zdjąć z ognia. Przykryć folią lub posypać cukrem pudrem aby nie zrobił się kożuch. Gruszki włożyć do salaterek, polać wystudzonym sosem, posypać owocami. Podawać z łyżką twarogu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.