Świeże gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 1,5 litra wody z goździkami i 3 łyżkami cukru i partiami gotować gruszki do miękkości. Gruszki z kompotu lub syropu osączyć. Wyskrobać miąższ z wanilii. Utrzeć żółtko, jajko, cukier i wanilię. Zagotować mleko z wodą z gotowania gruszek lub kompotem (1,5 litra). Dolewać do masy jajecznej wrzący płyn, cały czas miksując. Ustawić naczynie na parze i nadal ubijać aż krem stanie się gęsty jak śmietana. Zdjąć z ognia. Przykryć folią lub posypać cukrem pudrem aby nie zrobił się kożuch. Gruszki włożyć do salaterek, polać wystudzonym sosem, posypać owocami. Podawać z łyżką twarogu.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
gruszki świeże lub z syropu | 4 |
Sos: | |
zółtko | 1 |
jajko | 1 |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
cukier | 6 łyżek |
goździki | 4 |
mleko | 1/2 szklanki |
miąższ z 1 laski wanilii | |
cukier puder | 1 łyżka |
świeże owoce jagodowe | 100 g |
twaróg mielony, sernikowy | 100 g |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...