Gruszki myję, obieram i wycinam z nich gniazda nasienne, po czym kroję gruszki w niewielkie kawałki. Odstawiam na chwilę gruszki i biorę się za zalewe. Mieszam w rondelku większym wodę , ocet, cukier i goździki i zagotowuję to wszystko. po czym dodaję owocę do zalewy i gotuję na zmniejszonym ogniu przez okres ok 2 godzin aż owoce zmienią troszkę swoją konsystencje. po wszystkim odcedzam owoce nie wylewając zalewy z nich i przekładam owoce do wczesniej wyparzonych słoików i zalewam goracą zalewą. słoiki zakrecam i odwracam do góry dnem żeby sie zawekowały. Gruszki czym dłuzej stoja tym są lepsze w smaku.
- Czas przygotowania 3 godz.
- Czas oczekiwania 7 dni
- Trudność
- Porcja dla
gruszki | 3kg |
woda | 15 litra |
ocet | 750 mililitra |
cukier brązowy | 3 szklanki |
goździki | 1 opakowanie |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...