Gruszki obrać ze skóry pozostawiając nienaruszony ogonek. Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka nożem. Nasionka i resztkę strączka wanilii, gałązkę tymianku, wino, cukier puder, szczyptę cynamonu i tymianek umieścić w rondlu. Umieścić w zaprawie gruszki. Gotować gruszki do momentu aż będą miękkie ale wciąż pozostaną jędrne (około 20-30 minut, wszystko zależy od tego na ile gruszki są dojrzałe). W trakcie gotowania upewniać się, że owoce w całości są zanurzone w winie. Wyjąć gruszki z garnka. Pozostały sos gotować do momentu aż zmniejszy on swoją objętość o połowę i przecedzić przez sitko. Gruszki podawać z syropem.
Gruszki w czerwonym winie z tymiankiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
gruszki | 6 sztuk |
laska wanilii | 1 |
czerwone wino | 1 butelka |
cukier puder | 225 gram |
cynamon | szczypta |
świeży tymianek | gałązka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.