Gruszki obrać ze skóry pozostawiając nienaruszony ogonek. Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka nożem. Nasionka i resztkę strączka wanilii, gałązkę tymianku, wino, cukier puder, szczyptę cynamonu i tymianek umieścić w rondlu. Umieścić w zaprawie gruszki. Gotować gruszki do momentu aż będą miękkie ale wciąż pozostaną jędrne (około 20-30 minut, wszystko zależy od tego na ile gruszki są dojrzałe). W trakcie gotowania upewniać się, że owoce w całości są zanurzone w winie. Wyjąć gruszki z garnka. Pozostały sos gotować do momentu aż zmniejszy on swoją objętość o połowę i przecedzić przez sitko. Gruszki podawać z syropem.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
gruszki | 6 sztuk |
laska wanilii | 1 |
czerwone wino | 1 butelka |
cukier puder | 225 gram |
cynamon | szczypta |
świeży tymianek | gałązka |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...