Gruszka z grilla na sałacie

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gruszki 2
sałaty mieszane 250 g
oliwa extra virgin 3 łyżki
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
orzeszki piniowe dwie hojne garście
ser plesniowy typu rokpol 100 g
Klasyczne połączenie gruszki i sera pleśniowego w wersji grillowej.

Sałaty umyć, oszuszyć, poszarpać. Ser pokroić w słupki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wymieszać oliwe, miód i sok z cytryny na gładki sos. Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na 3 plastry. Posmarować oliwą i upiec na grillu, odwracając. Sałaty posypać orzeszkami i serem, polać sosem. Na wierzchu ułożyć lekko ciepłe gruszki. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.