Gruszka z grilla na sałacie
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
gruszki | 2 |
sałaty mieszane | 250 g |
oliwa extra virgin | 3 łyżki |
miód | 1 łyżeczka |
sok z cytryny | 2 łyżki |
orzeszki piniowe | dwie hojne garście |
ser plesniowy typu rokpol | 100 g |
Klasyczne połączenie gruszki i sera pleśniowego w wersji grillowej.
Sałaty umyć, oszuszyć, poszarpać. Ser pokroić w słupki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wymieszać oliwe, miód i sok z cytryny na gładki sos. Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na 3 plastry. Posmarować oliwą i upiec na grillu, odwracając. Sałaty posypać orzeszkami i serem, polać sosem. Na wierzchu ułożyć lekko ciepłe gruszki. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.