Gruszka z awokado i ogórkiem
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzała, miękka gruszka | 2 |
awokado dojrzałe | 2 |
ogórki świeże | 2-4 |
jogurt naturalny | ok. 250 ml |
pasta sezamowa tahina | 1 łyżka |
sok z cytryny do skropienia gruszki i awokado | 4łyżki |
sok z cytryny do sosu | 2 łyżki |
migdały | garść |
sól i pieprz do smaku |
Dodatek pasty sezamowej nadaje tej sałatce oryginalny smak.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cyrtyny. Ogórki obrac, usunąc pestki, poroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny. Migdaly pokroić w cieniutkie plasterki lub podprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. Wymieszać jogurt z tahiną, doprawić sokiem z cytryny i solą. Posypać grubomielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.