Namoczyć groch na noc. Odcedzić, zalać wywarem i gotować do miękkości. Pokroić bułkę w kostkę. Usmażyć grzanki na oliwie. Zmiksować. Dodać śmietankę. Zagotować. Ser pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej zupy. Gdy ser się rozpuści, tworząc miękkie poduszeczki doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Grochówka inaczej
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
łuskany groch (połówki) | 300 g |
wywar warzywny | 1,5 l |
żółty ser (Cheddar, Ementaler) | 150 g |
śmietanka kremówka | 250 ml |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz | do smaku |
ciemna bułka | 4 kromki |
oliwa | 3 łyżki |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.