Namoczyć groch na noc. Odcedzić, zalać wywarem i gotować do miękkości. Pokroić bułkę w kostkę. Usmażyć grzanki na oliwie. Zmiksować. Dodać śmietankę. Zagotować. Ser pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej zupy. Gdy ser się rozpuści, tworząc miękkie poduszeczki doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
łuskany groch (połówki) | 300 g |
wywar warzywny | 1,5 l |
żółty ser (Cheddar, Ementaler) | 150 g |
śmietanka kremówka | 250 ml |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz | do smaku |
ciemna bułka | 4 kromki |
oliwa | 3 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...