Grillowany halibut z małżami

  • Czas 1 godz. 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z halibuta 4
małże 16
szalotka 2
białe wytrawne wino 100 ml
pomidory 1 puszka
natka pietruszki
zielony pieprz 1 łyżka
masło 1 łyżka
oliwa
świeżo zmielona sól morska

Rybę nasmarować oliwą. Oprószyć solą i grillować. Posiekać szalotkę i przesmażyć na łyżce masła. Dodać małże i wino. Gotować pod przykryciem aż wszystkie małże się otworzą. Małże, które się nie otworzą wyrzucić. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu. Posiekać natkę i dodać do sosu. Grillowaną rybę wyłożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Ułożyć po łyżce sosu na każdy filet. Zapiekać w 220°C przez 5-7 minut. Wyciągnąć małże, a resztę sosu dokładnie zmiksować. Podać rybę z małżami i polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.