Rybę nasmarować oliwą. Oprószyć solą i grillować. Posiekać szalotkę i przesmażyć na łyżce masła. Dodać małże i wino. Gotować pod przykryciem aż wszystkie małże się otworzą. Małże, które się nie otworzą wyrzucić. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu. Posiekać natkę i dodać do sosu. Grillowaną rybę wyłożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Ułożyć po łyżce sosu na każdy filet. Zapiekać w 220°C przez 5-7 minut. Wyciągnąć małże, a resztę sosu dokładnie zmiksować. Podać rybę z małżami i polać sosem.
- Czas 1 godz. 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z halibuta | 4 |
małże | 16 |
szalotka | 2 |
białe wytrawne wino | 100 ml |
pomidory | 1 puszka |
natka pietruszki | |
zielony pieprz | 1 łyżka |
masło | 1 łyżka |
oliwa | |
świeżo zmielona sól morska | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...