Grillowane warzywa z polentą
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
różne warzywa (marchewka, cebula, cukinia, pieczarki, papryka) | 500g |
oliwa | 100ml |
zioła prowansalskie | 1 łyżka |
czosnek | 2 ząbki |
porto | 4 łyżki |
kasza kukurydziana | 100g |
parmezan | 30g |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz | |
świeże zioła | garść |
Polenta, czyli kasza kukurydziana na słono znakomicie komponuje się z grillowanymi warzywami.
Warzywa obrać, umyć, pokroić. Wymieszać oliwę z octem i rozgniecionym czosnkiem. Dodać pól łyżeczki soli. Włożyć warzywa do marynaty na godzinę a najlepiej na cała noc. Zagotować 1 i ¾ litra osolonej wody. Cienkim strumieniem wsypać kaszę i gotować mieszając co jakiś czas, pod przykryciem ok 40 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i tarty parmezan. Wymieszać. Warzywa osączyć z marynaty i zgrillować, smarując od czasu do czasu marynatą. Posypać ziołami. Na porcje warzyw nakładać łyżką gorącą polentę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.