- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
różne warzywa (marchewka, cebula, cukinia, pieczarki, papryka) | 500g |
oliwa | 100ml |
zioła prowansalskie | 1 łyżka |
czosnek | 2 ząbki |
porto | 4 łyżki |
kasza kukurydziana | 100g |
parmezan | 30g |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz | |
świeże zioła | garść |
Warzywa obrać, umyć, pokroić. Wymieszać oliwę z octem i rozgniecionym czosnkiem. Dodać pól łyżeczki soli. Włożyć warzywa do marynaty na godzinę a najlepiej na cała noc. Zagotować 1 i ¾ litra osolonej wody. Cienkim strumieniem wsypać kaszę i gotować mieszając co jakiś czas, pod przykryciem ok 40 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i tarty parmezan. Wymieszać. Warzywa osączyć z marynaty i zgrillować, smarując od czasu do czasu marynatą. Posypać ziołami. Na porcje warzyw nakładać łyżką gorącą polentę.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...