Grillowane szaszłyki z mięs różnych i krewetek w marynacie cytrynowej
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
krewetki świeże obrane średnie | 24 |
marynata do krewetek: | |
sok z 2 cytryn | |
sok z 1 limonki | |
mleko kokosowe | 3 łyżki |
posiekana świeża kolendra | 2 łyżki |
piersi kurczka podwójne | 1 |
maryntata do kurczaka: |
miód | 2 łyżki |
sól i pieprz do marynaty | |
polędwiczki wieprzowe | 1 duża |
marynata do polędwiczek: | |
czosnek rozgnieciony | 2 ząbki |
zioła prowansalskie | 2 łyżeczki |
sól i pieprz |
Trzy szaszłyki, trzy smaki – dla każdego coś dobrego.
Przygotować marynaty mieszając składniki. Mięsa pokroić w sporą kostkę. Zanurzyć każdy rodzaj oddzielnie w innym rodzaju marynaty. Zostawić na minimum 30 minut. Piec na grillu, zaczynając od polędwiczek wieprzowych, i dokładając kolejno kurczaka i krewetki. Krewetek nie powinno się grillować dłużej niż 6 minut. Każdy szaszłyk podczas grillowania obracać i smarować marynatą. Podawać na sałacie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.