Grillowane szaszłyki z mięs różnych i krewetek w marynacie cytrynowej

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
krewetki świeże obrane średnie 24
marynata do krewetek:
sok z 2 cytryn
sok z 1 limonki
mleko kokosowe 3 łyżki
posiekana świeża kolendra 2 łyżki
piersi kurczka podwójne 1
maryntata do kurczaka:
miód 2 łyżki
sól i pieprz do marynaty
polędwiczki wieprzowe 1 duża
marynata do polędwiczek:
czosnek rozgnieciony 2 ząbki
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
sól i pieprz
Trzy szaszłyki, trzy smaki – dla każdego coś dobrego.

Przygotować marynaty mieszając składniki. Mięsa pokroić w sporą kostkę. Zanurzyć każdy rodzaj oddzielnie w innym rodzaju marynaty. Zostawić na minimum 30 minut. Piec na grillu, zaczynając od polędwiczek wieprzowych, i dokładając kolejno kurczaka i krewetki. Krewetek nie powinno się grillować dłużej niż 6 minut. Każdy szaszłyk podczas grillowania obracać i smarować marynatą. Podawać na sałacie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.