Grillowane pomarańczowe kacze udka
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
nóżki kurczaka (pałki) | 4 |
pomarańcze | 2 |
cukier | 2 łyżeczki |
sok z 1 cytryny | |
oliwa | 1łyżka |
sól i pieprz |
Nie jest to może kaczka w pomarańczach ale prawie.
Nóżki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomarańcze umyć ciepła wodą i z jednej ściąć cieniutkie paski skórki zesterem lub obieraczką do warzyw. Wycisnąć sok z pomarańcz i cytryny. Do rondla wsypać cukier, zwilżyć wodą i podgrzewać aż zrobi się jasny karmel, wlać sok z cytrusów, dodać paseczki skórki. Gotować aż odparuje połowa płynu. Ostudzić. Wymieszać z oliwą. Do pomarańczowej marynaty włożyć kurze nóżki na 30 minut. Grillować powoli, obłożone paskami skórki, smarując marynatą, tak długo by upiekły się w środku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.