- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
nóżki kurczaka (pałki) | 4 |
pomarańcze | 2 |
cukier | 2 łyżeczki |
sok z 1 cytryny | |
oliwa | 1łyżka |
sól i pieprz | |
Nóżki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomarańcze umyć ciepła wodą i z jednej ściąć cieniutkie paski skórki zesterem lub obieraczką do warzyw. Wycisnąć sok z pomarańcz i cytryny. Do rondla wsypać cukier, zwilżyć wodą i podgrzewać aż zrobi się jasny karmel, wlać sok z cytrusów, dodać paseczki skórki. Gotować aż odparuje połowa płynu. Ostudzić. Wymieszać z oliwą. Do pomarańczowej marynaty włożyć kurze nóżki na 30 minut. Grillować powoli, obłożone paskami skórki, smarując marynatą, tak długo by upiekły się w środku.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...