Grillowane piersi kurczaka w picie
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
sałata | 1 |
koperek | kilka gałązek |
czosnek rozgnieciony | 2 ząbki |
miód | 1łyżeczka |
oliwa | 1/3 szklanki |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
pity | 4 małe |
sól i pieprz |
Cokolwiek by to nie było, podane w picie smakuje lepiej niż bez pity. I to nie tylko dzieciom!
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski. Przygotować marynatę – wymieszać rozdrobniony czosnek z sokiem z oliwą, miodem, octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wstrząsać w zamkniętym pojemniku aż do uzyskania emulsji. Zalać marynatą kurczaka i odstawić na 15 minut. Umyć, osuszyć i porwać sałatę. Pokroić koperek. Wyjąć kurczaka z marynaty i zgrillować z dwóch stron. Podpiec na grillu pity. Sałatę wymieszać z koperkiem i resztą marynaty. Do pitek nakładać sałatę z kurczakiem dołożyć pokrojonego w słupki świeżego ogórka, dymki czy rzodkiewki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.