- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
sałata | 1 |
koperek | kilka gałązek |
czosnek rozgnieciony | 2 ząbki |
miód | 1łyżeczka |
oliwa | 1/3 szklanki |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
pity | 4 małe |
sól i pieprz | |
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski. Przygotować marynatę – wymieszać rozdrobniony czosnek z sokiem z oliwą, miodem, octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wstrząsać w zamkniętym pojemniku aż do uzyskania emulsji. Zalać marynatą kurczaka i odstawić na 15 minut. Umyć, osuszyć i porwać sałatę. Pokroić koperek. Wyjąć kurczaka z marynaty i zgrillować z dwóch stron. Podpiec na grillu pity. Sałatę wymieszać z koperkiem i resztą marynaty. Do pitek nakładać sałatę z kurczakiem dołożyć pokrojonego w słupki świeżego ogórka, dymki czy rzodkiewki.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...