Grillowane kotleciki jagnięce z jogurtem miętowym
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kotleciki jagnięce z kostką | 2-3 na osobę |
oliwa | 100 ml |
mięta świeża | 1 pęczek |
jogurt bałkański | 400 ml |
czosnek | 2-3 ząbki |
sól i pieprz | |
cytryny | 2 |
Jagnięcina jest delikatnym mięsem nie wymagającym żadnych wielkich zabiegów kulinarnych. Im prościej przygotowana tym smaczniejsza. W ten sam sposób można przygotować kotlety z polędwiczki wieprzowej.
Umyć i osuszyć miętę i mięso. Czosnek obrać. W moździerzu utrzeć sól z, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać z oliwą. Posmarować kotleciki z obu stron cieniutką warstwą. Do obu stron kotlecików przyłożyć liść mięty (przyklei się do mięsa). Zostawić na 10 minut. Resztę pasty czosnkowej dodać do jogurtu razem z garścią posiekanej mięty. Doprawić sola i pieprzem. Grillować kotlety po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem jogurtowym i ćwiartkami cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.