Grillowane bakłażany z cheddarem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
Cheddar | ok. 16 plasterków |
bakłażany | 1 |
oliwa | |
sól | |
Sos: | |
pomidory soczyste, dojrzałe lub krojone z puszki | 4 duże |
papryczka chili zielona, świeża | 1/2 |
ocet jabłkowy | 1-2 łyżeczki |
cukier | 1-2 łyżeczki |
oliwa do sosu | 2 łyżki |
cebula cukrowa | 1 mała |
czosnek | 2 ząbki |
Bakłażanowo-serowy przekładaniec zawsze wzbudza zainteresowanie biesiadników.
Bakłażan pokroić w podłużne plasterki, posolić, odstawić na 15 minut. Pomidory obrać, usunąć sok i pestki, miąższ posiekać. Drobniutko pokroić czosnek, cebulę i chili. Wymieszać z pomidorami. Doprawić octem, oliwą, solą cukrem. Ser pokroić na plasterki. Osuszyć bakłażan ręcznikiem papierowym. Przekroić plasterki na pół. Grillować lekko smarując oliwą z jednej strony, odwrócić. Na każdym plasterku bakłażana położyć plasterek sera. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.