- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 100g |
Parmezan tarty | 50g |
masło | łyżka |
pomidory | 4 duże |
zielone szparagi | 8 |
koperek | 4 gałązki |
czosnek | 4 ząbki |
ser kozi | 150 g |
oliwa | 4 łyżeczki |
sól, cukier, pieprz | do smaku |
Przygotować polentę: zagotować pół litra wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Do wrzątku wsypać powoli kaszę, energicznie mieszając rózgą. Przykryć i gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając systematycznie drewnianą łyżką. Zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Wylać polentę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i przykryć drugim arkuszem papieru, odstawić do ostygnięcia. Przygotować sałatkę: czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Szparagi oczyścić, pokroić, podsmażyć na łyżce oliwy, mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać ze szparagami, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wystudzoną polentę pokroić w kwadraty, lub wyciąć kółka, grillować z obu stron. Podawać polentę z sałatką pomidorowo szparagową, kawałkami sera koziego, posypaną posiekanym koperkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...